«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. MUBI Nisan Programı Açıklandı

MUBI Nisan Programı Açıklandı

mubi-nisan-programi-aciklandi.jpg

Ünlü yönetmenlerin klasikleşen filmlerinden ödüllü festival filmlerine pek çok film nisan ayında MUBI’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Gaspar Noé’den Jim Jarmusch’a, Lars von Trier’den Rainer Werner Fassbinder’e ve Vittorio De Sica’ya kadar birbirinden usta yönetmenlerin imzasını taşıyan filmlere ev sahipliği yapan MUBI nisan seçkisi, sinemaseverleri farklı dönemler ve farklı tarzlarda yolculuğa çıkarıyor.

Seçkinin dikkat çeken filmleri arasında Lukas Dhont’un En İyi Uluslararası Film dalında Oscar adayı olan filmi YAKIN, Türkiye’den Almanya’ya taşan müziğin 60 yıla dayanan mirasını anlatan AŞK, MARK VE ÖLÜM, sinema estetiğine her daim yeni soluklar getiren Gaspar Noé’nin son çalışması VORTEX, ilk çıktığı dönemde farklı set tasarımı ve yaklaşımıyla tüm sinema dünyasında şok dalgaları yaratan Lars von Trier imzalı DOGVILLE yer alıyor.

DERİNİN ALTINDA / UNDER THE SKIN

(Jonathan Glazer, 2013)

Radiohead, Massive Attack, Nick Cave gibi yıldızlar için çektiği video kliplerle tanınan Jonathan Glazer’ın hem senaristliğini yaptığı hem de yönettiği DERİNİN ALTINDA, bir bilimkurgu hikayesini sosyal gerçekçi bir perspektiften aktarıyor. İskoç kökenli yazar Michel Faber’ın 2000 yılında yayımlanan aynı adlı bilimkurgu romanından uyarlanan film, gecenin geç vakti yalnız erkekleri baştan çıkarak gizemli bir kadının öyküsünü anlatıyor. Scarlett Johansson’ın canlandırdığı uzaylı karakterinin dünyaya yabancılığının altını çizmek için bazı sahnelerinde gizli kameraların kullanıldığı film, hikaye kadar ışık, renk, doku, ses, atmosfer ve imajlar alıyor gücünü. 

İLGİ MANYAĞI / SICK OF MYSELF

(Kristoffer Borgli, 2022)

2022 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yapan, Norveçli yönetmen Kristoffer Borgli’nin imzasını taşıyan İLGİ MANYAĞI, modern toplumun sakilliklerini gün yüzüne çıkartan, çarpıcı ve alaycı bir üsluba sahip. Film, spot ışıklarının kendisinde olması için her şeyi yapmaya hazır bir çiftin, medyanın, arkadaşlarının ve birbirlerinin ilgisini çekmek için başvurduğu akıl almaz yöntemleri anlatırken, günümüz toplumuna dair de pek çok saptama yapıyor. Toplumsal ikiyüzlülük ve kendine saplantı ile zarar verme arasındaki ince çizgiyi konu alan film, kara mizahın kusursuz bir örneği. 

VORTEX

(Gaspar Noé, 2022)

Arjantin asıllı Fransız yönetmen Gaspar Noé’nun ölüm gerçeğiyle son derece kişisel bir yüzleşme yaşamasıyla ilham aldığı VORTEX, başrollerinde Françoise Lebrun ve Dario Argento gibi iki sinema devini barındırıyor. “Hayat yakında unutulacak kısa bir partidir” notunu afişine taşıyan Gaspar Noé, zihinsel kuvvetini yavaş yavaş kaybetse de sevginin gücünü yitirmeyen yaşlı bir çifti hayatının son demlerinde, bölünmüş ekran tekniğiyle perdeye taşıyor. Gaspar Noé’nin en son çalışması nisan ayında sadece MUBI izleyicileriyle buluşacak. 

KAHVE VE SİGARA / COFFEE AND CIGARETTES

(Jim Jarmusch, 2003)

Şiirsel anlatımıyla sinema dünyasının en özgün isimlerinden biri olan Jim Jarmusch, KAHVE VE SİGARA filminde Tom Waits, Iggy Pop, Roberto Benigni, Bill Murray, Cate Blanchett, Steve Buscemi gibi sinema ve müzik dünyasına damga vurmuş pek çok ismi bir araya getiriyor. 11 farklı hikayeden oluşan ve konuk olunan masaların tek ortak noktasının kahve ve sigara olduğu bu özel yapım, hem hayatın içindeki takıntıları, mutlulukları ve bağımlılıkları tartışıyor hem de günlük dertlere farklı bir bakış açısı sunuyor. “Jim Jarmusch: Dışarıdakilerin Sineması” özel gösterimi kapsamında sinemaseverlerle buluşacak KAHVE VE SİGARA’ya Jarmusch’un diğer filmlerinden DÜNYADA BİR GECE, CENNETTEN DE GARİP, ÖLÜ ADAM, İÇERDEKİLER, SÜREKLİ TATİL ve GİZEM TRENİ de eşlik ediyor. 

DOGVILLE

(Lars von Trier, 2003)

“Kaos’un Saltanatı: Lars von Trier Filmleri” seçkisi kapsamında nisan ayında MUBI izleyicisiyle buluşacak DOGVILLE, Lars von Trier’nin “Fırsatlar Ülkesi Amerika Üçlemesi”nin ilk filmi. İnsan doğasının kötülük potansiyelini ve ikiyüzlü toplum yapısını yansıtan güçlü bir alegori olarak karşımıza çıkan film, tiyatro sahnesini taklit eden set tasarımı, tebeşirle çizilen evleri ve Brechtyen unsurlarla bütünleşen anlatımıyla dikkat çekiyor. Nicole Kidman’ın başrolünde yer aldığı film, şiirsel ve sembolik dili ve kavramlarla zenginleşen bir toplum eleştirisi. DOGVILLE, bu filmin devamı niteliğindeki MANDERLAY’le birlikte, MUBI izleyicileri için 15-16 Nisan tarihlerinde esaslı bir Lars von Trier deneyimi sunuyor.

YAKIN / CLOSE

(Lukas Dhont, 2022)

Lukas Dhont’un En İyi Uluslararası Film dalında Oscar adayı olan filmi YAKIN, aralarındaki bağın fiziksel temasın, bedensel arzunun çok daha ötesinde geçtiği iki yakın arkadaşın hikayesini anlatıyor. Çocukluktan ergenliğe geçişteki büyüme sancılarını ele alan filmde yönetmen, kendi ilkokul ve ortaokul anılarından yola çıkıyor. Dört mevsime yayılan hikaye, her duygusu özenle çizilmiş Léo ve Rémi karakterlerinin kimlik arayışına ve dünyanın zalimliğine karşı birbirlerinde buldukları sıcaklığına da ev sahipliği yapıyor. 

MUBI Nisan Ayı Programı

1 Nisan Derinin Altında / Under the Skin  (Jonathan Glazer, 2013)

2 Nisan İlgi Manyağı / Sick of Myself (Kristoffer Borgli, 2022)

3 Nisan Bay R. Neden Çıldırdı? / Why Does Herr R. Run Amok? (Rainer Werner Fassbinder & Michael Fengler, 1970)

4 Nisan Kayıp ve Güzel / Lost and Beautiful (Pietro Marcello, 2015)

5 Nisan Grev (Metin Yeğin)

6 Nisan Bu Dans Senin / Take This Waltz (Sarah Polley, 2011)

7 Nisan Vortex (Gaspar Noé)

8 Nisan Kahve ve Sigara / Coffee and Cigarettes (Jim Jarmusch, 1986)

9 Nisan Bana Bak Philip / Listen Up Philip (Alex Ross Perry, 2014) 

10 Nisan Milano’da Mucize / Miracle in Milan (Vittorio De Sica, 1951)

11 Nisan Palm Springs (Max Barbakow, 2020)

12 Nisan The Plains (David Easteal, 2022)

13 Nisan Kuyucaklı Yusuf (Feyzi Tuna, 1985)

14 Nisan Kız / Girl (Lukas Dhont, 2018)

15 Nisan Dogville (Lars von Trier, 2003)

16 Nisan Manderlay (Lars von Trier, 2005)

17 Nisan Yuvasızlar / The Roof (Vittorio De Sica, 1956)

18 Nisan Küçük Joe / Little Joe (Jessica Hausner, 2009)

19 Nisan Patrida (Ayça Damgacı, 2021)

20 Nisan Victoria (Sebastian Schipper, 2015)

21 Nisan Yakın / Close (Lukas Dhont, 2022)

22 Nisan Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu, 2013)

23 Nisan Fırtına / Stormers (Esme Madra, 2022)

24 Nisan Columbus (Kogonada, 2017)

25 Nisan Savaşta / At War (Stéphane Brizé, 2018)

26 Nisan Sambizanga (Sarah Maldoror, 1972)

27 Nisan Dörtlü / Quartet (James Ivory, 1981)

28 Nisan Liseli / Winter Boy (Christophe Honoré, 2022)

29 Nisan Aşk, Mark Ve Ölüm / Love, Deutschmarks and Death (Cem Kaya, 2022)

30 Nisan Piyano / The Piano (Jane Campion, 1993)

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *