«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Kocaeli SUMP’un tanıtımı yapıldı

Kocaeli SUMP’un tanıtımı yapıldı

kocaeli-sumpun-tanitimi-yapildi.jpg

Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı açılış programı Kocaeli Kongre Merkezinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SUMP) açılış programı Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Vatandaşlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte ortak kararlar doğrultusunda yapılması planlanan Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, 24 ayda tamamlanacak.

 

GENİŞ KATILIM

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SUMP) açılış programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik Ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hıdalgo, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uzmanı Serdar Yılmaz, AB Türkiye Delegasyonu Program Yürütücüsü Akif Türkel, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

“PAYDAŞ KATILIM ÖNEMLİ”

SUMP hakkında bilgi veren Egis Villes Et Transports Ekip Lider Yardımcısı Charbel Calitta, “Paydaş katılımı SUMP için en önemli konu. Sürdürülebilir bir hareketlilik hedeflemeliyiz. Kaynak sinerjisi yaratmalıyız. Bu şekilde projemiz daha başarılı olacaktır. Kabul aşamasında belediyeler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ilçe belediyeleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları plana dahil edilmeli. Bir web sayfası hazırladık. Çalışmayla ilgili tüm verileri burada yayınlıyoruz. Sosyal medya üzerinde sayfalarımız var” ifadesini kullandı.

 

GÜNDOĞDU: ÖNEMLİ BİR DESTEK ALDIK

Programda konuşan Genel Sekreter Gündoğdu, “Her gün, gündoğumu ile birlikte şehirde bir yaşam başlar. Kendi özel araçlarıyla seyahat edenler olur, bazılarımız yürümeyi sever, bazılarımız da bisiklete binmeyi sever. İşte kentte yaşayan insanların günlük olarak gerçekleştirdiği tüm bu hareketliliğe, kentsel hareketlilik diyoruz. Günümüz dünyasında artan nüfus, iklim değişiklikleri, çevre kirliliğinin her geçen gün artması, kaynak yetersizliği, kent planlarını düzensiz göçler karşısındaki yetersiz kalması sera etkisi yapan gaz salınımlarının artması gibi sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Günümüzde kentlerdeki hava kirliliğinin ana sorumlusu ulaştırma sektörü olmuştur. Kocaeli Büyükşehir Belediye olarak 2014 yılında Kocaeli Ulaşım Ana Planının onaylanması gerçekleşti. Ulaşım planlarının her zaman her daim güncellenmesi gerekiyor. Avrupa Birliği tarafından erişilebilir ve kapsayıcı Ulaştırma eylem planı çerçevesinde bir Avrupa Birliği projesi yayınlandı ve biz bu projeye Kocaeli Sürdürülebilir kentsel ulaşım planı isimli projemizle katıldık. Projemiz desteklenmeye hak kazandı. Mart ayında ekip arkadaşlarımızın da yoğun, titiz çalışmalarıyla başlayan bu hazırlık ve ihale süreci bu senenin ağustos ayında tamamlandı. Projemizin sözleşme süresi 24 ay olacak. 2024 yılının temmuz ayında projenin tamamlanmasını hedefliyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir kentsel ulaşım ana planına katılma amacımız artan nüfus, zorlu topografya, yüksek araç sahipliği ve jeopolitik konumu sebebiyle kentimizde yaşanan dar boğazların çözümüdür. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu plandan beklentimiz adil erişilebilir entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi oluşturmak, otomobil bağımlılığını azaltmak, trafik yoğunluğunu ve hacimlerini daraltmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“PAYDAŞ KATILIMLA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLERE ULAŞMALIYIZ”

Projenin önemine değinen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik Ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hıdalgo, “Kocaeli’de olmaktan mutluyum. Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı için buradayız. Artan nüfus bazı sorunları beraberinde getirdi. Bunların başında emisyon artımı geliyor. Sıfır emisyon için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avrupa’nın bütün şehirlerinde Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı hazırlıyor. Bugün Kocaeli’de bu planı hazırlamak için toplandık. Plan içerisinde sadece ulaşım değil birçok konu var. Bu planın başlıca yararlanacak olan vatandaşlarımızdır. Şehrin ihtiyacı olan her şeyi yapmalıyız. Yenilikçi çözümlere ulaşmalı ve vatandaşlarımızın refahını arttırmalıyız. SUMP altında bir eylem planı hazırlayacağız. Avrupa Birliği 13 şehir için planlar geliştirecek” dedi.

 

“ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”

Başkan Büyükakın, “Biz 2014 yılında Ulaşım Master Planı hazırlamıştık. Gelişen şehir şartlarında Master Planı verilerini güncellememiz gerekti. 2 önemli kavram var. Sürdürülebilirlik ve mobilite kavramları. Aslında insanların yürüyebileceği alanların miktarını arttırmayı, bisikletle gidebilecekleri alanların miktarını arttırmayı, bunu yaptığımızda araçları daha az kullanmayı ve karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Öncü bir proje yapıyoruz. Bunu yapan şehirler, gelecek nesillere bir yaşam bırakmış olacak. Şehirdeki insanın hareketliliğinin artırılması insan öncelikli bir şehir yaşamını inşa edilmesini hedefliyoruz. Bu aslında mutlu şehre giden yolda atılması gereken adımlardan da bir tanesi. Şehrin geleceği açısından son derece kıymetli bir çalışma. Bu çalışmadan çıkacak sonuçlar vatandaşların mobilitesini yani hareketliliğini kolaylaştıracak. Bisiklet yollarının uzunluğu artacak, insanların dolaşımı trafik dolaşımı tarafından engellenmeyecek ya da araçların bir an önce daha hızlı gidebilmesi için yapabildiğimiz Karayolları insanların denize erişiminin önünde büyük bariyerler olarak durmayacak. Şehir için önemli bir çalışma olacak. Belediye Başkanı olarak bu projelere destek olmaya devam edeceğim” dedi.

 

KOCAELİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL ULAŞIM PLANI
Artan nüfus, zorlu topoğrafya, yüksek araç sahipliği ve jeopolitik konumu sebebiyle kentteki darboğazların çözümü için Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve Avrupa Birliğinden fon kazanan “Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (Kocaeli SUMP)” kamuoyuna tanıtıldı. 24 ay sürecek Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, sürdürülebilir, adil, erişilebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi oluşturmak, otomobil bağımlılığını azaltarak, trafik hacimlerini ve sıkışıklığını azaltmak, yaya ve bisikletli ulaşımın arttırılması gibi insan yaşamının kalitesini arttıracak temel ihtiyaçlara odaklanacak. Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planını vatandaşlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte yapacak. Kentte ortak karar alma kültürü oluşturmak, ulaşım altyapısının ve hizmetlerinin kalitesini, toplumun her kesiminin temsil edilmesini sağlayarak arttırmak, bireysel araç taşımacılığına olan ihtiyacı azaltmak, çevre üzerindeki etkiyi azaltmak ve taşımacılık faaliyetlerinde enerji tüketimini azaltmak; yüksek düzeyde erişilebilirlik sağlamak ve tüm kullanıcılar için ulaşım altyapılarına ve hizmetlerine erişim sağlanması hedeflerini içeriyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *