«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Türk Meyve Sebze Mamulleri Sektörü Uzakdoğu’ya Açılıyor

Türk Meyve Sebze Mamulleri Sektörü Uzakdoğu’ya Açılıyor

Türk meyve sebze mamulleri sektörü, Uzakdoğu pazarında 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Türk Meyve Sebze Mamulleri Sektörü Uzakdoğu’ya Açılıyor

Türk meyve sebze mamulleri sektörü, Uzakdoğu pazarında 500 milyon dolarlık ihracat hedefi belirledi. Yıllık 6 milyar doların üzerinde döviz kazandıran taze meyve sebze ve mamulleri sektörlerinin ihracatında Uzakdoğu’nun payı artıyor.

Türk Meyve Sebze Mamulleri Sektörü Uzakdoğu’ya Açılıyor

İhracat Artışı ve Hedefler

Türkiye, 1 Ocak – 28 Mayıs 2024 döneminde meyve sebze mamulleri ihracatını %24 artırarak 880 milyon dolardan 1 milyar 93 milyon dolara yükseltti. Asya Pasifik pazarında ise ihracatını %38,5 artışla 56,5 milyon dolardan 78,5 milyon dolara çıkardı. Japonya, Avustralya, Çin, Güney Kore, Tayvan ve Tayland gibi ülkeler bu pazarı domine ediyor.

Sial 2024 Şanghay Fuarı’na Katılım

Türkiye’nin lider meyve sebze mamulleri ihracatçısı olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 28-30 Mayıs 2024 tarihlerinde Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Sial 2024 Şanghay Fuarı’na katıldı. Birlik, Türkiye’nin Çin’e olan ihracatını artırmak amacıyla pazarlama faaliyetlerine yenilerini ekledi.

Turşu ve Soslara İlgi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Sial 2024 Şanghay Fuarı’nda Türkiye’nin dünya lideri olduğu turşular ve sos gruplarına yoğun ilgi olduğunu belirtti. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 1 Ocak – 28 Mayıs 2024 tarihleri arasında 417 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve yıllık 1 milyar 21 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Türkiye ihracatında %38 pay aldılar.

UR-GE ve TURQUALITY Projeleriyle Büyüme

Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 60 milyon tona ulaşan meyve sebze üretiminin %10’unu ihraç ederek yıllık 3,5 milyar dolar döviz elde ettiğini belirtti. Üretimin daha katma değerli hale getirilmesi için dondurma, kurutma ve konserveleme yöntemleri kullanılıyor. Türk firmaları, dünya çapında modern üretim tesislerine sahip. Amerika, İngiltere, AB, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde fuarlara katılarak güçlerini artırmayı hedefliyorlar. Ticaret Bakanlığı destekli UR-GE Projeleri kapsamında 41 firmanın katılımıyla “Turkish Fresh and Processed Fruits and Vegetables Cluster” isimli dördüncü projelerini başlattılar. Amaçları, Asya Pasifik pazarında yıllık 200 milyon dolarlık ihracatı 500 milyon dolara çıkarmak.

TURQUALITY Projesi ve Hedef Pazar Çin

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Uludağ ve İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri ile birlikte 2024 yılında “The Symphony of The Taste From Anatolia Turquality Projesi”ni başlatacak. Proje, Türk gıda ürünlerinin küresel mutfaklarda tanınmasını amaçlıyor. Proje, İngiltere ve Çin’de Türk meyve sebze mamullerinin kullanımını teşvik edecek. Küresel sağlıklı beslenme trendine uygun olarak Akdeniz tarzı beslenmenin Anadolu’nun zengin kültüründen beslendiği vurgulanacak. Projenin amacı, Türk meyve sebze mamullerinin marka değerini artırmak ve İngiltere ve Çin pazarlarında daha geniş kitlelere ulaşmak. Ayrıca, Türk ürünlerinin rekabetçi fiyat avantajının yanı sıra üstün kalitesi ile ihracatını artırmayı hedefliyorlar.

Gelecek Fuar Katılımları

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Asya Pasifik Bölgesi’nde 2024 yılında üçüncü fuar katılımını 11-14 Haziran tarihlerinde Güney Kore’de düzenlenecek olan Seoul Food & Hotel Fuarı ile gerçekleştirecek.

Sial 2024 Şanghay Fuarı’nda Katılımcılar

Türkiye Milli katılım organizasyonu İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen Sial 2024 Şanghay Fuarı’na Çin, Tayvan, Hong Kong, Vietnam, Güney Kore gibi ülkelerden yoğun katılım oldu. Fuara toplamda 6.500’ün üzerinde firma ve 250 binin üzerinde profesyonel katıldı. Türkiye’den ise 57 firma yer aldı. EYMSİB adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ödül, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Kırıcı ve Tolga Selim Kağan katılım sağladı. Şanghay Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Ticaret Ataşeleri Tuğçe Terzi Parlak, Kadriye Yaprak Taşar ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer fuar standını ziyaret etti.

Kaynak: https://startupgazetesi.com/turk-meyve-sebze-mamulleri-sektoru-uzakdoguya-aciliyor/

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *