«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Türk İhracatçılarının Amerika Kıtası Yolculuğu

Türk İhracatçılarının Amerika Kıtası Yolculuğu

Türk ihracatçıları, 2024 hedefleri için Kanada ve ABD'de Genel Nitelikli Ticaret Heyetleri düzenleyecek.

Türk İhracatçılarının Amerika Kıtası Yolculuğu

Uzak Pazar Hedefi: Amerika Kıtası! Türk İhracatçılarının Amerika Kıtası Yolculuğu başladı.

Türkiye, 2024 yılında 265 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek amacıyla pazarlama faaliyetlerini yoğunlaştırıyor. Bu doğrultuda, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi ile uyumlu olarak Eylül ayında Kanada’ya, Kasım ayında ise ABD’ye Genel Nitelikli Ticaret Heyetleri düzenleyecek.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Amerika Kıtası Atağı

85 yıldır Türkiye’nin ihracatını artırmak amacıyla çalışan Ege İhracatçı Birlikleri, 22-24 Eylül 2024 tarihlerinde Kanada’nın Montreal şehrinde Türk ihracatçıları ile Kanadalı ithalatçıları bir araya getirecek. Kasım ayında ise ABD’nin Los Angeles şehrinde, 12-16 Kasım 2024 tarihleri arasında bir ticaret heyeti organize edilecek. Bu etkinlikte, ABD’li ithalatçılarla Türk ihracatçıları tüm sektörleri kapsayacak şekilde buluşacak.

Kanada ile Ticaret Hedefi 5 Milyar Dolar

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kanada ve ABD’nin Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılı için belirlenen 56 hedef ülke arasında yer aldığını belirtti. Eskinazi, 2023 yılında Türkiye’nin Kanada’ya 1 milyar 634 milyon dolar ihracat yaparken, 1 milyar 304 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ve iki ülke arasındaki toplam 3 milyar dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kanada’ya İhracatta Yüzde 18 Artış

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin Kanada’ya ihracatı yüzde 18 artarak 503 milyon dolardan 592 milyon dolara yükseldi. Eskinazi, çelik sektörünün yüzde 83’lük ihracat artışı ile 172 milyon dolarlık ihracat yaptığını, kimya ürünleri ihracatının 56 milyon dolar, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün ise 39,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe yüzde 22’lik artışla 28,8 milyon dolardan 35,2 milyon dolara yükseldiğini ve hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 30 milyon dolarlık ihracat ile beşinci sırada yer aldığını söyledi. Eskinazi, bu başarıyı ticaret heyeti sayesinde daha da yukarı taşımayı ve 2024 sonunda Kanada’ya ihracatı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Turkish Tastes TURQUALITY Projesi ile ABD Pazarında Türk Gıdalarına İlgi Arttı

Jak Eskinazi, Kanada ve ABD’ye yapılacak ticaret heyetlerinde Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile koordineli hareket ettiklerini vurguladı. Türkiye’nin ABD ile dış ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Eskinazi, ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin bilinirliğini ve ihracatını artırmak amacıyla 4 yıldır devam eden Turkish Tastes TURQUALITY Projesi hakkında bilgi verdi. Proje başlangıcında 1 milyar dolar seviyesinde olan ABD’ye gıda ihracatının günümüzde 2 milyar dolara ulaştığını ve New York Fancy Food Show ile Kaliforniya’daki Natural Products Expo West gibi fuarlarda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlediklerini ifade etti. ABD pazarında büyümek isteyen ihracatçıları etkinliklere katılmaya davet etti.

Türkiye’nin ABD’ye İhracatı Yüzde 8 Arttı

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin ABD’ye ihracatı yüzde 8 artışla 4 milyar 582 milyon dolardan 4 milyar 951 milyon dolara yükseldi. Kimya sektörü 650 milyon dolarlık ihracat ile lider sektörü olurken, otomotiv endüstrisi 482 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Halı sektörü 344 milyon dolar, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 328 milyon dolar, makine sektörü ise 311 milyon dolarlık ihracata imza attı. Gıda sektörlerinde ise hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü 272 milyon dolarlık ihracatla öne çıkarken, meyve sebze mamulleri sektörü 184 milyon dolar, kuru meyve sektörü ise 79 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Başvuru Detayları

Kanada/Montreal’de 22-24 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenecek Genel Nitelikli Ticaret Heyeti’ne katılım için son başvuru tarihi 12 Temmuz 2024 Cuma günüdür. Ayrıntılı bilgi için sanayi1@eib.org.tr e-posta adresi ya da 0 232 488 60 00 no.lu telefondan Fatih Maranki ile iletişim kurulabilir.

ABD/Los Angeles’ta 12-16 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Genel Nitelikli Ticaret Heyeti’ne katılmak isteyen firmalar için son başvuru tarihi 28 Haziran 2024 Cuma günüdür. Detaylı bilgi için tarim3@eib.org.tr e-posta adresi ya da 0 232 488 60 00 no.lu telefondan Elif Aydemir ile iletişim kurulabilir.

Kaynak: https://startupgazetesi.com/turk-ihracatcilarinin-amerika-kitasi-yolculugu/

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *