«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası, dijital varlık platformu kurmayı planlıyor

Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası, dijital varlık platformu kurmayı planlıyor

tel-aviv-menkul-kiymetler-borsasi-dijital-varlik-platformu-kurmayi-planliyor.jpg

BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Emirhan Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Beste Naz Süllü finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Tel Aviv’in dijital varlık platformu çalışmaları, Avustralya hükümetinin kriptolara bakışı, kripto destekçisi Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanı olması ve Fireblocks ile Worldplay arasında imzalanan anlaşma gibi birçok konu ele alındı.

 

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blockchain ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Tel Aviv’in dijital varlık platformu çalışmaları, Avustralya hükümetinin kriptolara bakışı, kripto destekçisi Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanı olması ve Fireblocks ile Worldplay arasında imzalanan anlaşma gibi gündem maddeleri ele alındı. Emirhan Erdoğan moderasyonundaki yayında Beste Naz Süllü gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.

 

Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası, dijital varlık platformu kurmayı planlıyor

İsrail Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası, kripto para ve Blockchain araçlarını hizmetlerine entegre etme planlarını açıkladı. 2023’te başlayacak olan plana göre, bir dijital varlık borsası da geliştirilecek. Platformun oluşturulması, kurumun önümüzdeki beş yıl için yol haritasını ortaya koyan belgede belirtilen dört hedeften biri. İsrailli düzenleyiciler ve milletvekilleri, ülkedeki düzenlenmiş kripto faaliyetlerini teşvik etmeye ilgi duyduklarını belirttiler. Bu yılın başlarında, ülkenin sermaye piyasası düzenleyicisi, kripto servis sağlayıcıları için ilk lisanslarını verdi. TASE, blockchain tabanlı bir dijital devlet tahvili çıkarmak için Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışıyor.

 

Kripto destekçisi Rishi Sunak, İngiltere’nin yeni başbakanı oldu

Son dönemin belki de en çok merak edilen olaylarından biri gerçekleşti. Maliye bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca İngiltere’nin yeni kripto hedeflerine rehberlik eden Rishi Sunak, Liz Truss’un geçen hafta tartışmalı olarak görevden ayrılmasının ardından ülkenin bir sonraki Başbakanı olarak seçildi. Sunak, Muhafazakar Parti üyeleri tarafından sadece 45 gün görevde olan, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa yol açan ekonomik canlandırma planının hızla çözülmesinden sonra istifa etmek zorunda kalan Truss’un yerine seçildi.

 

Avustralya kriptoları varlık sınıfı olarak görmeye devam ediyor

Günümüzde kripto para düzenlemeleri aktif olarak devam ederken, hâlâ aşılamamış birtakım sorunlar bulunuyor. Bu sorunların başında da düzenlemeleri büyük ölçüde etkileyen tanım eksikliği geliyor. Öyle ki düzenleyiciler, kripto paraları tam olarak nasıl tanımlayacaklarına ve bu tanım üzerinden nasıl sınıflandıracaklarına henüz karar verebilmiş değil. Avustralya da 2022 bütçesinde, kripto para birimlerinin yabancı para birimi yerine varlık sınıfı olarak vergilendirilmeye devam edileceğini açıkladı. 

 

Fireblocks, kripto ödeme motoru için Worldpay ile anlaştı

Kripto ödeme çözümleri günümüzde gitgide yaygınlaşıyor. Şirketler bir taraftan kripto ödemelerini kabul etmeye başlarken, diğer taraftan bu alanda yeni ortaklıklara imza atıyor. Bu alanda bir ortaklık da kripto odaklı güvenlik şirketlerinden biri tarafından geldi. Kripto borsalarına sunduğu cüzdan çözümleri ile tanınan Fireblocks, kripto ödeme motoru çalışmaları için Worldpay ile ortaklık kurdu.

 

Japon kredi kartı şirketi JCB, ödemeler için CBDC’yi test ediyor

Son dönemde birçok ülke merkez bankası, kendi dijital para birimlerini (CBDC) çıkarma konusu ile yakından ilgileniyor. Bu kapsamda Japon kredi kartı şirketi JCB, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için altyapı deneyleri üzerinde çalışıyor. Şirket, ülkenin planlanan CBDC’sinin işleyişini taklit eden kendi dijital para birimini hazırlayacağını söyledi. Şirketin amacı mevcut kredi kartı sistemlerinde ödeme yapmak için bir CBDC‘nin kullanılıp kullanılamayacağını test etmek.

 

Beste Naz Süllü, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:

 

Piyasalar analizi

Geçtiğimiz cuma akşamı bir FOMC yetkilisinin yapmış olduğu açıklamaların yanı sıra resesyon söylemlerinin FED’i sıkıştırması ve bu konu özelinde kamuoyunu ikna eden söylemlerin çoğalmasıyla bir beklenti oluştu. Bundan sonraki süreçte son 75 baz puan gelir, sonrasında ise kademeli olarak 50 ve 25 puan olarak faiz artırımına gidilerek yükselen faiz serüveni biter mi noktasına gelindi. Piyasa böyle bir durumda. 

 

Bizi kısıtlayan, önümüzde barikat koyan FED’di. FED sadece faiz artırmıyor aynı zamanda dünyadaki para likiditesini de yönetiyor. Bu nedenle bizi bu denli ilgilendiriyor. Buradaki engeller önümüzden kalkmaya başladı. Öte yandan Çin ve Japonya dolar satarak kendi paraları karşısında doları bir nebze dizginledi. Dolayısıyla Asya tarafında da satıcılı görüntü çizen dolar, Avrupa’da ve FED beklentilerinde yumuşamaya sebep oldu.  

 

Dolar endeksi

Dolar endeksi şu anda 110 dolar seviyelerinden yüzde 2-3 civarında aşağı gidecekmiş gibi duruyor. Dolar endeksi yüzde 1.44 azaldığı gün Bitcoin’de (BTC) yüzde 7’ye yakın bir artış ve Ethereum’da (ETH) ise yüzde 13 artış gerçekleşti. Artık biliyoruz ki Ethereum’un (ETH) Bitcoin’i (BTC) geçeceğine ve ana hikayenin henüz başlamadığına sıkça değinmiştik. Şimdilik doların gevşemesiyle yeni haftaya başlıyoruz. Doların gevşemesi başlamadan önce özel ve bireysel fonlardan Bitcoin (BTC) alışları gelmişti. Aynı zamanda short Bitcoin (BTC) pozisyon kapamaları gelmiş. Bitcoin (BTC) Ekim ayında rahatlamış. Bizim 21 Eylül FED toplantısından sonra rahatlama bekliyoruz dediğimiz durum da buydu.

 

Ethereum (ETH) analizi

Aylık bazda short Bitcoin (BTC) kapamaları gerçekleşmiş. Ancak henüz Ethereeum’da (ETH) yeni alışlara başlanmadı. Bu durum Ethereum’da (ETH) gizli bir potansiyel olduğu anlamına geliyor. Ethereum (ETH) 15 Eylül’deki merge’den sonra enviromental social and governance dediğimiz ESG kurallarına uyumlu hale geldi. İşlem hızları ve işlem ücretleri fazlasıyla düştü. Yeni bir kurumsal dalga henüz başlamadı. Bunun ateşini yakacak olan kişi ayın 28’inde Fidelity olacak. Fidelity özel ve kurumsal müşterilerine Ethereum alım satım özelliği getiriyor. 

 

2 Kasım’daki FED toplantısından çıkacak olan karar metnini görmeden buradaki gevşemeye aldanmamak lazım. Böyle durumlarda biraz emin olmak lazım çünkü makro geçişler yaşıyoruz. Şimdilik portföyün bir kısmıyla hazırlık yapılmalı. Öncelikle karar metnini görelim sonrasında parayı artırabiliriz. Piyasa henüz net bir para girişi gelmedi. Aksine madenciler satar mı korkusu da var. Dolayısıyla piyasaya para girmesi için short’çuların temizlenmesi lazım. Onun için de 22.550-22.700’ün kırılması lazım ki short squeeze dediğimiz olay gerçekleşsin. Bu gerçekleşirse piyasaya para girmeye başlar.

 

Korku ve açgözlülük endeksi 

Ufak hareketlenmeler mevcut. 20’lerde olan endeks 33’e kadar yükseldi. Aşırı korku bölgesinden korku bölgesine ilerledi. Bizim için önemli bir gelişme. İbrenin iyileşmesi ileride para girişlerinin gelebileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla 22.500’ü kırmadan piyasaya ufak ufak para girmeye başlarsa, bu bir de fomo yaratır. 22.500’ün kırılmasıyla bize hızlı bir şekilde hareket etme şansı veriyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *