«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Karaciğer Nakli Hangi Hastalıklarda Gereklidir?

Karaciğer Nakli Hangi Hastalıklarda Gereklidir?

Karaciğer Nakli Hangi Hastalıklarda Gereklidir

Karaciğer nakli karaciğerin işlevini yerine getirmediği durumlarda ciddi hastaların tedavisinde uygulanan hayati cerrahi yöntemi olarak yer almaktadır. Bu işlem içerisinde karaciğer yetmezliği, siroz ve bazı kanser türleri durumlarında en etkili tedavi seçeneği olarak yer almaktadır. Karaciğer nakli, yaşam kalitesini artırmak ve hayatta kalma şansını yükseltmek amacı ile gerçekleştirmektedir.

Karaciğer nakli gerektiren durumlarda karaciğer dokusunun ciddi şekilde hasar görmesi ve işlev kaybetmesi sürecinde karaciğer nakli gerekebilir. Siroz hastalıkları sonrasında genel olarak uzun süreli alkol kullanımında nakil gereklidir. Akut karaciğer yetmezliğinde, karaciğerin ani olarak ve hızlı bir şekilde işlevini kaybetmesi durumunda karaciğer nakli gerekmektedir. Bu durum içerisinde enfeksiyon ve diğer karaciğer hasarı nedeniyle oluşmaktadır.

Karaciğer Nakli ve Böbrek Nakli

Her ne kadar karaciğer nakli ve böbrek nakli iki farklı organın nakli olarak düşünülse de ikisi de organ yetmezliği durumunda uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Böbrek nakli böbreklerin işlevini kaybetmesi durumunda gerçekleşirken karaciğer nakli ise karaciğerin işlevini yerine getirmediği durumlarda yapılmaktadır. Her iki nakil işleminde de hastaların yaşam kalitesinin önemli ölçüde artmakla birlikte hayatta kalma oranları da yükselmektedir. Karaciğer nakli öncesi ve sonrasında hasta ve hasta yakınları mutlaka bilgilenmelidir. Her süreçte doktor takibi mutlaka olmalıdır. Karaciğer nakli sonrasında hastaların ömür boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanması gerekmektedir. Bu ilaçlar ile yeni organın vücut tarafından reddedilmesini önlemek oldukça hayati önem taşımaktadır. Nakil sonrasında düzenli doktor kontrolü sayesinde yaşam tarzı değişiklikleri de hastanın iyileşme sürecinde kritik rol oynamaktadır. Sonuç olarak karaciğer nakli, ileri derecede karaciğer hastalığı olan hastalar için hayat kurtarıcı tedavi yöntemidir. Karaciğer nakli gerektiren hastalıklarda genel olarak karaciğerin işlevini ciddi derecede etkileyen diğer tedavi yöntemleri ile uygulanamayan durumlardır. Bu işlem ile birlikte birçok hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır.

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *