«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. İş Dünyasında İnsanın Yükselişi

İş Dünyasında İnsanın Yükselişi

Great Place To Work® 2024 Raporunu Açıkladı: Geleceğin İş Dünyasında İnsanın Yükselişi!

İş yeri kültürü ve çalışan deneyimi konularında küresel bir otorite olan Great Place To Work®, Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ 2024 Araştırması Analiz Raporu’nu yayımladı. Farklı sektörlerden 160 binden fazla çalışanın iş yeri deneyimlerine ışık tutan Trust Index™ anketine verdikleri cevaplara dayanarak hazırlanan bu rapor, insan odaklı yönetim anlayışının iş dünyasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgularken, şirketlere gelecek stratejilerini oluşturma konusunda önemli içgörüler sunuyor.

Great Place To Work® Türkiye tarafından yayımlanan rapora göre, 2024 yılında Türkiye’deki organizasyonlar için insan odaklı bakış açısı en önemli öncelik haline geldi. Lojistik, ilaç, teknoloji, finans, perakende ve üretim gibi çeşitli sektörlerden 600’den fazla şirkette 160.000’den fazla çalışanın geri bildirimlerini analiz eden rapor, işverenlere çalışan esenliği, motivasyonu, bağlılığı ve iş-yaşam dengesi gibi kritik konularda önemli bilgiler sunuyor.

Bu yılki rapor, ODTÜ ile iş birliği yapılarak hazırlandı. Great Place To Work®, her yıl 30 yılı aşkın çalışan deneyimi uzmanlığı ile global çapta kabul gören Trust Index™ anketinde çalışanlar tarafından cevaplanan 60 ifadeyi baz alarak detaylı analizler yapıyor. Bu yıl, Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan ODTÜ’den akademisyenlerle iş birliği yapılarak, Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ Araştırması daha da derinlemesine incelendi. Raporda, en iyi işverenlerle standart işverenlerin karşılaştırmalı analizleri makine öğrenimi algoritmaları kullanılarak gerçekleştirildi. Bu yenilikçi yaklaşım sayesinde daha derin analizler ve güvenilir sonuçlar elde edildi.

İş Dünyasında İnsanın Yükselişi

Rapora göre, çalışan esenliği 2024 yılında en önemli konulardan biri olarak öne çıktı. Stres yönetimi ve inovasyona odaklanan şirketlerdeki çalışanların daha yüksek motivasyon ve bağlılık oranlarına sahip olduğu gözlemlendi. Çalışanların zihinsel ve duygusal refahını desteklemenin, eğitim ve etkinliklerle gelişim fırsatları sunmanın, yeni fikirlere açık bir ortam yaratmanın önemi vurgulanan raporda, bu unsurların yüksek maaş oranlarından daha değerli olduğu ortaya koyuluyor.

Küçük ölçekli şirketlerin, çalışan deneyimi anketlerinde büyük ölçekli şirketlere göre daha iyi performans göstermesi, çalışan odaklı iş yeri kültürünün önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu bulgu, küçük ölçekli şirketlerin zor zamanlarda bile nasıl rekabet avantajı sağlayabileceğini gösteriyor.

Kuşaklar arası denge de raporda önemli bir yer tutuyor. X ve Y kuşağından sonra Z kuşağının da iş dünyasına girmesiyle birlikte, kuşaklar arası dengeyi sağlamak şirketler için önemli bir gündem maddesi haline geldi. Z kuşağının işveren seçiminde maaştan daha fazlasını aradığı ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesi, kapsayıcı bir kültür ve şirketin sosyal sorumluluk uygulamaları gibi toplumsal refahı önemseyen yaklaşımlara değer verdiği görülüyor. Farklı kuşakların önceliklerini anlamak ve dengeyi sağlamak için kapsayıcı politikaların benimsenmesi gerektiği raporda vurgulanıyor.

Stres gibi faktörlerin öne çıktığı dönemlerde yöneticilerin rolü kritik bir öneme sahip. Rapora göre, etkili liderler, açık iletişim kurarak ve çalışanlara destek sağlayarak, zor zamanlarda bile şirkete olan güveni artırarak zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilirler.

Great Place To Work® CEO’su Eyüp Toprak, raporu değerlendirerek şunları söyledi: “Global çapta 170’ten fazla ülkede 20 binden fazla organizasyonun nabzını tutan bir kurum olarak şunu söyleyebilirim: güvene dayalı iş yeri deneyiminin aşamayacağı kriz yok! Bu yılki Türkiye araştırmamız da bunu bir kez daha teyit ediyor. İnovatif yaklaşımlar, etkin liderlik uygulamaları, açık iletişim ve çalışan refahını destekleyen programlarla çalışanları için güvene dayalı bir iş yeri deneyimi oluşturabilen organizasyonlar, bu yıl yaşanan ekonomik çalkantıları ve stres ortamını daha etkin şekilde yönetebildiler. Anahtar nokta daima insanı merkeze alarak tüm çalışma ve politikaları bu yaklaşıma göre düzenlemek. Bu yüzden, ‘geleceğin iş dünyasında insanın yükselişi’ diyoruz ve Great Place To Work® olarak organizasyonlara insan odaklı bir kültür oluşturmaları için global uzmanlığımız ile destek olmaya devam ediyoruz.”

Great Place To Work® hakkında daha fazla bilgi veren rapor, tüm liderlere ve organizasyonlara çalışan deneyimini anlamak ve geliştirmek için eşsiz veriler sunuyor. 1992’den beri dünya çapında 100 milyondan fazla çalışanın dahil olduğu Trust Index™ anketinden elde edilen derin analizler, harika bir iş yeri deneyiminin ne olduğunu tanımlıyor. Great Place To Work®, yüksek güvene dayalı bir iş deneyimi yaratarak organizasyonların kültürlerini ölçmelerine ve daha iyi iş sonuçları elde etmelerine yardımcı oluyor. Emprising® platformu ile liderlere veri ve insan odaklı kararlar verebilmeleri için ihtiyaç duydukları anketler, gerçek zamanlı raporlama ve içgörüler sağlıyor. Great Place To Work® aynı zamanda Great Place To Work-Certified™ şirketleri ve Türkiye’nin En İyi İşverenler Listeleri’nin yanı sıra sektörel ve bölgesel listeler açıklayarak çalışan deneyiminin en iyilerle kıyaslanabileceği benzersiz veriler sunuyor. Misyonu, organizasyonların herkes için harika iş yerleri haline gelmesine yardımcı olarak daha iyi bir dünya inşa etmektir.

Kaynak: https://startupgazetesi.com/is-dunyasinda-insanin-yukselisi/

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *