«
  1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Davullu Zurnalı Gelin Alma Adeti

Davullu Zurnalı Gelin Alma Adeti

Davullu Zurnalı Gelin Alma Adeti

Düğünler eski zamanlardan beri düğün adetlerimize göre yapılır. Bu adetlerin her birinin toplumumuzda önemli bir yeri ve anlamı vardır. Gelin alma adeti de bunlardan birisidir. Adetlerimize göre damat tarafının gelin almaya aile büyükleri, eş, dost ve akrabaları ile, araç konvoyu yaparak gelmesi ve beraberinde davul zurna ekibi getirmesi beklenir.

Çok eski zamanlardan günümüze kadar uzanan davullu zurnalı gelin alma adeti düğün günü gelin evden çıkarken gelinin kapısında bir süre davul zurna çalınması ile gerçekleştirilir. Düğün gününden öncesinde damat tarafı gelin alma için bir davul zurna ekibi ile görüşerek randevu alır. Davul zurna ekibi düğün günü gelin alma saatinden önce damat evine gelir. Damat evinden gelin almaya araçlarla konvoy yapılarak gidilir. Bu konvoya davul zurna ekibi de arabası ile katılır. Gelin evinin kapısına gelindiğinde davul zurna ekibi arabasından inerek hemen gelin alma müzikleri ile eğlenceli müzikleri sırası ile çalmaya başlar. Burada gelin alma etkinliğine katılan tüm davetliler gelin evinin kapınsın önünde davul zurna müzikleri ile eğlenirler. Daha sonra gelin alma merasimi damat ve ailesinin gelin evine çıkmasıyla başlar. Gelin alma duası, gelinin kuşağının bağlanması ve el öpme yapıldıktan sonra gelin damat ile birlikte evden çıkar. Gelin evinin kapsında davul zurna ekibi gelin ve damadı karşılar ve burada şen ola gelin şen ola adlı gelin alma müziğini çalar. Gelin evden çıkıp sokağa geldiğinde ise genellikle hareketli müzikler çalınarak gelin ve damat davetlikler ile birlikte kapı önünde bir süre eğlenir. Daha sonra gelin ve damat davul zurna eşliğinde gelin arabasına binerek uğurlanır. Bu şekilde davullu zurnalı gelin alma adeti yerine getirilmiş olur.

Gelin Alma İçin Davul Zurna Ekibi Kiralama

Gelin alma adetinin yerine getirilmesi için ortalama olarak yarım saat gelin evinin kapsının önünde davul zurna çalınması gerekir. Bunun için düğün gününden önce bir davul zurna ekibi ile girişilerek anlaşılması gerekir. Davul zurna ekibi ile görüşürken davul zurna kiralama hizmetini n hangi tarihte, hangi saatler arasında ve hangi adreste yapılacağı bildirilmelidir. Ayrıca gelin alma sırasında hangi yörelerin müziklerinin çalınacağı da belirtilmelidir. Bu bilgileri verdikten sonra davul zurna ekibinden fiyat teklifi alınır. Fiyatta bir miktar pazarlık yapılarak davul zurna kiralama fiyatında anlaşma sağlanır. Daha sonra işin kesin olması için bir miktar kaparo vererek davul zurna kiralama için ekip ile kesin olarak anlaşılır. Davul zurna ekibi verilen tarihte verilen saatten önce verilen adrese gelecektir. Burada ekip anlaşılan süre kadar istenilen müzikleri çalarak gelini evden çıkarma işlemi yapacaktır. Daha sonra kalan davul zurna kiralama ücreti verilerek davul zurna ekibi gelin evinden ayrılacaktır. Davul zurna ekibi kiralama için tanıdığı bir davulcu zurnacı olmayanlar internette arama yaparak gelin çıkarma işleminin yapılacağı ilçeye hizmet ver4en davul zurna ekiplerinin telefon numaralarına ulaşabilir. Bu telefonları arayarak davul zurna kiralama hizmeti için bir davul zurna ekibi ile anlaşma yapabilir.

Gelin Çıkarma İçin Gelin Kapısına Davulcu Zurnacı Çağırma

Davullu zurnalı gelin alma adetini yerine getirmek isteyen damatlar  bir davul zurna ekibi bularak ekibi gelin alma yapılacak olan adrese çağırabilirler. Davul zurna çaldırmak için illa davulcu zurnacı ekibi ile önceden görüşüp kaparo vermek gerekmez. Günümüzde bir çok davul zurna ekibi internete telefon numaralarını yazarak onları telefonla arayan müşterilerine acil davul zurna kiralama hizmeti vermektedir. Davul zurna lazım olduğunda ilçenize hizmet veren davulcu telefonlarını ya da zurnacı numaralarını arayarak hemen adresinize bir davul zurna ekibi çaptırabilirsiniz. Bunun için davul zurna çalınacak olan tarihi, saati ve adresi vermeniz yeterlidir. Davul zurna kiralama ücretini iş bitiminde ödeyebilirsiniz.

Gelin Alma Sırasında Davul Zurna ile Çalınan Müzikler

Davullu zurnalı gelin alma eğlencelerinin en önemli amaçlarından biri de kızlarının evden ayrılacak olması nedeniyle hüzünlenen gelinin ailesini bir nebze de olsa neşelendirmektir. Bu nedenle gelin alma sırasında davul zurna ile neşeli müzikler çalınmaktadır. Örneğin gelin evden çıkarken Şen ola Gelin Şen ola adlı gelin çıkarma müziği çalınır. Ayrıca gelin alma sırasında neşeli müzikler, Ankara havaları, Ege, Trakya, Romen havaları, İç Anadolu ve Karadeniz müzikleri ile Doğu yöresi halayları da gelin ve damadın yörelerine uygun olarak sırası ile çalınır. Bazı gelin alma eğlencelerinde gelin ve damadın isteği üzerine güncel müzikler de çalınmaktadır.

Gelin Çıkarma Sırasında Çalan Davulcu Zurnacıya Bahşiş Verme

Davul çalması için davulcuya verilen paraya davulcu parası denir. Davulcuya ayrıca bahşiş de verilir. Davulcuya verilen bahşişler genellikle en küçük kağıt para bankonotlar ve bozuk paralar olur.

Davulcu parasının bir de mecazi anlamda kullanılması vardır. Örneğin alışveriş yaptığınız bir kişi size çok fazla bozuk para verdiğinde davulcu parası mı verdin dersiniz. Burada davulcu parasından kasıt paranın davulcuya verilmesi değil, paranın davulcunun aldığı para gibi bozuk para olmasıdır.

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *