«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Aşk Ararken Cüzdanınızdaki Paradan Olmayın

Aşk Ararken Cüzdanınızdaki Paradan Olmayın

ask-ararken-cuzdaninizdaki-paradan-olmayin.jpg

Aşkı internette arıyorsanız, en iyi eşleşmeyi yakalamaya çalışırken cüzdanınızı da korumanız gerekebilir. Sevgi maskesinin arkasına gizlenen aşk dolandırıcıları, sayısız insanı duygusal ve mali açıdan zor durumda bırakabiliyor. Bu dolandırıcılıkların önemli bir kısmı sosyal medyadan kaynaklanıyor ve mağdurların %40’ı ilk temasın Facebook veya Instagram gibi platformlar üzerinden gerçekleştiğini bildiriyor. Mağdur olma olasılığı en yüksek olanlar 55 ila 64 yaş arası kişiler. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, aşk dolandırıcılığının anatomisini ve aşk dolandırıcılığına maruz kalındığında neler yapılması gerektiğini anlatıyor.

Aşk arayışı dijital bir hal aldığında, yalnızca en iyi eşleşmelere değil aynı zamanda aşk dolandırıcılıklarına karşı da dikkatli olmak çok önemlidir. Sevgi maskesinin arkasına gizlenen aşk dolandırıcılıkları, sayısız insanı duygusal ve mali açıdan paramparça etti. Aşk dolandırıcılıkları bir önceki yıla göre %22 arttı. Çalınan ortalama miktar ise 270 bin TL oldu. Mağdur olma olasılığı en yüksek olanlar 55 ila 64 yaş arası kişilerdi. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dolandırıcıların taktiklerine, kurbanlar üzerindeki etkisine ve en önemlisi, aşk oyununda kurban olmaktan kendinizi nasıl koruyacağınıza ışık tutuyor. Aşk güzel bir yolculuktur ve çevrimiçi flört ortamında dikkatli ve farkındalıkla gezinmek çok önemlidir.

Aşk mı Yoksa Aldatmaca mı?

Bir dating uygulamasında özel biriyle tanışırsınız. Size sürekli telefon etmek veya mesaj göndermek isterler. Bunun gerçek aşk olduğunu iddia ederler ve sizi inandırmaya çalışırlar ama bir sorun vardır. Eşleştiğiniz kişi uzakta yaşıyordur, bu yüzden bu şekilde iletişiminizi sürdürmeniz gerekir. Daha sonra işin ilginç tarafı gelir. Para istemeye başlarlar. Sizi ziyaret etmek için bir uçak bileti, acil bir ameliyat veya başka bir acil ihtiyaç olabilir. Eğer aşk hikayeniz böyle gelişiyorsa, muhtemelen bu bir dolandırıcılıktır.

Aşk Dolandırıcılığı Nasıl Çalışır?

Aşk dolandırıcıları, tanışma sitelerinde, uygulamalarda ve Instagram veya Facebook gibi popüler sosyal medya platformlarında sahte profiller oluşturur. Amaçları sizinle bir ilişki başlatmaktır. Güveninizi kazanmak ve kar amacıyla kullanabilecekleri duygusal bir bağ kurmak için tüm doğru şeyleri söyleyerek size sevgi yağdıracaklar.

Ancak işin zor kısmı şu; asla yüz yüze görüşmek veya görüntülü görüşmelerde yüzlerini göstermek istemiyorlar. Askerde olduklarını, yurt dışında hayır işi yaptıklarını söylemek gibi her türlü bahaneyi uyduruyorlar.

Zaman geçtikçe dolandırıcı sizden para almak için hikayeler uydurmaya başlar. Ailevi acil durumlar, sağlık giderleri veya şahsen karşılamak için seyahat bileti ihtiyacını talep edebilirler. Başlangıçta çok fazla bir para olmayabilir ama giderek artar. İnsanların duygularıyla oynamanın ve paralarını almanın sinsi bir yoludur bu.

Dolandırıcılar güveninizi kazandıktan sonra sizden daha fazla para, hediye kartı veya pahalı hediyeler isteyeceklerdir. Şüphelenirseniz hesaplarını aniden silebilirler ve iz bırakmadan ortadan kaybolabilirler.

Herkes Aşk Dolandırıcılığının Hedefi Olabilir

Dolandırıcılar ayrımcılık yapmaz. Yaş, eğitim veya cinsiyete bakılmaksızın hayatın her kesiminden bireyleri hedef alıyorlar. Ancak genellikle kendilerini yalnız veya savunmasız hissedenleri avlarlar.

18-59 yaş arası yetişkinlerin aşk dolandırıcılığına kurban gitme olasılığı, 60 yaş üstü yetişkinlere göre %13 daha fazladır. Buna rağmen, yaşlı yetişkinler daha büyük mali kayıplara maruz kalma eğilimindedir; ortalama kayıplar genç kurbanların neredeyse iki katıdır.

ABD’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 70.000 kişi bir aşk dolandırıcılığını bildirdi ve bildirilen kayıpların şaşırtıcı bir şekilde 1,3 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

İlk Temas Sosyal Medyadan

Bu dolandırıcılıkların önemli bir kısmı sosyal medyadan kaynaklanıyor ve mağdurların %40’ı ilk temasın Facebook veya Instagram gibi platformlar üzerinden gerçekleştiğini bildiriyor. %19’u dolandırıcılığın bir arkadaşlık sitesi veya uygulamasında başladığını bildirdi. Birçoğu, dolandırıcıların konuşmayı hızla WhatsApp, Google Chat veya Telegram’a taşıdığını söyledi.

Kendinizi Aşk Dolandırıcılığından Nasıl Korursunuz?

Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, aşk dolandırıcılığından korunmanın yolları paylaşıyor.

1. Gerçek hayatta hiç tanımadığınız kişilere para göndermeyin veya finansal bilgilerinizi paylaşmayın.

2. Yabancılara özel fotoğraf göndermekten kaçının.

3. Diğer dolandırıcılık kurbanlarının, sizinle iletişime geçen profilleri veya takma adları bildirip bildirmediklerini kontrol edin. Adlarını ‘dolandırıcılık’ kelimesiyle internette arayın veya Google gibi bir arama motoruyla profillerindeki görsellerle ters arama yapın. Bu, görüntünün başka bir yerden alınmamasını sağlamaya yardımcı olur.

4. Şüphelenmeye başlarsanız ailenizle ve arkadaşlarınızla konuşun.

“Dolandırılırsanız kendinizi suçlamayın, herkesin başına gelebilir.” diyen Alev Akkoyunlu, “ilk adım, dolandırıcılıktan kurtulmak ve yardım için sevdiklerinize, güvenilir üçüncü taraf kuruluşlara ve kolluk kuvvetlerine ulaşarak destek aramaktır. Bu destek ağı, hayatınıza yeniden başlamanıza ve ilerlemenize yardımcı olmak için çok önemlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

BiHaber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *